Woordenlijst Ibis Calculeren voor Bouw

<< Klik voor weergeven inhoudsopgave >>

Navigatie:  Basisbegrippen >

Woordenlijst Ibis Calculeren voor Bouw

Begrip

Uitleg

Accountmenu

Menu rechtsbovenin de applicatie:

Accountmenu

 

Aanneemsom:

Het totaal van alle bruto kosten in een project. Een project bestaat uit een begroting en een staart.

 

Actief (status):

De actief status geeft in een kostenpostregel van de begroting of regel van de interne meetstaat, zowel invoerregels als tussentotalen, aan of deze regel bijdraagt aan het totaal van de begroting respectievelijk de meetstaat. Deze status, leeg (actief) of waarde ActiefUIT (niet actief), werkt samen met de (oude) commentaarregel typeringen in de stuurcode kolom. Een dubbelklik in de actief kolom zet deze regel op niet actief, in dat geval verschijnt een komma in de stuurcode kolom of vice versa en is de stuurcode weer leeg. Andersom kan de stuurcode ook met een komma punt of min teken worden gevuld waardoor de actief status niet actief aan geeft. Een uitzondering vormt de keuze Actief Regel deactiveren in het contextmenu dat na een rechtermuisklik verschijnt, dan blijft de stuurcode leeg en bevat de actief status een ActiefUIT. Als een regel niet actief is worden getallen van de begroting in invoerkolommen lichtgrijs getoond en getallen in berekende kolommen leeg getoond.

Er is nog een speciale actief status in een elementregel mogelijk. De OnderbouwingNietAfdr status geeft aan dat een vaste elementprijs wordt toegepast, dit is mogelijk als dat is ingesteld bij de algemene gegevens in het tabblad Rekenmethodiek.

 

Afdrukken (status):

De afdrukken status geeft in een regel van de begroting of regel van de interne meetstaat aan of deze regel, of een deel daarvan, afgedrukt moet worden of niet. Een regel, of een deel daarvan, die niet wordt afgedrukt draagt ook niet bij aan het totaal van de begroting respectievelijk de meetstaat. Deze status, leeg (de regel wordt in zijn geheel afgedrukt) of de andere onderstaande waarden, werkt samen met de (oude) commentaarregel typeringen in de stuurcode kolom. Er zijn diverse situaties in een begroting mogelijk met elk een afwijkende notatie;

ActiefUIT status, de regel wordt in zijn geheel niet afgedrukt en de stuurcode bevat een min teken;

Hoeveelheidnietafdrukkenstatus status, de hoeveelheid en eenheid wordt niet afgedrukt, in de praktijk worden dan ook eventuele normen en prijzen niet afgedrukt en de stuurcode bevat een punt teken;

Normenenprijzennietafdrukkenstatus status, de normen en prijzen worden niet afgedrukt en de stuurcode bevat een komma teken;

Vetfadrukken  status in de onderbouwing van een element, de regel wordt in het vette lettertype afgedrukt;

OnderbouwingNietAfdr status in een elementregel, de onderbouwing met kostenposten et cetera wordt niet afgedrukt.

In een interne meetstaat kan slechts een lege status of een ActiefUIT status worden toegepast, ook in combinatie met het gebruik van de corresponderende stuurcodes.

Het activeren van deze statussen kan via dubbelklikken in deze kolom, intypen van de corresponderende stuurcode waarde (met uitzondering van vet en onderbouwing niet afdrukken) en de corresponderende keuzes in het contextmenu dat na een rechtermuisklik verschijnt.

Als een regel, of een deel daarvan, niet wordt afgedrukt worden die gegevens van de begroting in invoerkolommen lichtgrijs getoond en getallen in berekende kolommen leeg getoond.

Naast deze voorzieningen via de afdrukken status is het ook mogelijk om tijdens het afdrukken van een begroting een deel van de gegevens niet af te drukken via de opties 'begrotingsregel zonder prijzen' en 'Codes afdrukken?'.

 

Afrondingsverschil:

Het bedrag dat het verschil kan vormen tussen het totaalbedrag van een element en het totaalbedrag van zijn onderbouwing door kostenposten. Een verschil kan zijn veroorzaakt door een ingestelde rekenmethodiek zoals van toepassing in een RAW begroting waarbij het totaalbedrag van een element van het besteksposten niveau gelijk moet zijn aan de hoeveelheid * eenheidsprijs op basis van 2 decimalen. Een verschil kan óók zijn veroorzaakt door het toepassen van een vaste eenheidsprijs in een elementregel. Voor de RAW inschrijfstaat wordt de commerciële aanbieding vaak beïnvloed door deze toepassing, ook bij ramingen als het gewenst is een element direct af te prijzen zonder gebruik te maken van een onderbouwing met kostenposten.

 

Algemene gegevens:

Met algemene gegevens worden de algemene eigenschappen en instellingen van een begroting bedoeld.

 

Alternatieve code:

De alternatieve code is een vrije code in een begrotingsregel. Hoewel dit een vrije code is heeft Brink Software de alternatieve code in het Onderdeel Admi wel gehanteerd als code waarin de bewakingscode van een kostenpost wordt opgenomen. Dit is historisch ontstaan in het MS-DOS tijdperk binnen IBIS-TRAD, de voorganger van Ibis Calculeren voor Bouw, toen er nog geen bewakingscodes voor elke kostensoort in de begrotingsdatabase waren opgenomen. Heden ten dage is er nog steeds een groep gebruikers die de alternatieve code hiervoor hanteert.

 

Artikel beschikbaarheidsstatus:

De status die de leverancier aan een artikel heeft gegeven met betrekking tot de beschikbaarheid c.q. de leverbaarheid. De artikel beschikbaarheidsstatus wordt verkregen door de import van een PRICAT of het overnemen c.q actualiseren van een artikel vanuit de 2BA online artikeldatabase of de online Ibis Artikelen Service. Een handmatige invoer is niet mogelijk.

 

Artikel blokkeerstatus:

De status die het mogelijk maakt om tijdens het actualiseerproces niet de actuele prijsinformatie van een leverancier van dat moment over te nemen in de begroting maar de bestaande prijsinformatie in stand te houden voor dat artikel. Dit is met name van belang in begrotingen die een aangepaste artikelprijs hebben voor dat specifieke project of met een afgegeven prijspeildatum. Via een dubbelklik in de kolom van een kostenpostregel wordt de artikel blokkeerstatus aan of uit gezet. Als de Unieke Middelen Codering instelling AAN staat gebeurt dit ook in andere kostenposten met dezelfde calculatiecode.

 

Begroting:

In de begroting worden de directe (bouw)kosten van een project opgenomen. De directe (bouw)kosten zijn kosten die direct en specifiek voor de productie van de in het project onderscheiden objecten gemaakt worden. Ze zijn de optelsom van manuren en arbeidskosten, materiaalkosten, huren en materieelleveranties, diensten door onderaannemers en dergelijke.

 

Bestekcode:

De bestekcode is een vrije code in een begrotingsregel. Hoewel dit een vrije code is vult Brink Software de bestekcode tijdens de import van een RAW-bestek met de RAW-hoofdcode en van een STABU-bestek met de bouwdeelcode in de elementregel. Bij sommige systeemhuizen met een projectbewaking systeem kan de bestekcode ook gebruikt worden om aanvullende informatie door te geven.

 

Bewakingscode arbeid, materiaal, materieel of onderaanneming:

Code die aan een begrotingsregel kan worden toegekend ten behoeve van het maken van een werkbegroting. Deze werkbegroting wordt als uitgangspunt gebruikt voor de kostenbewaking. De kostenbewaking zelf wordt uitgevoerd in een (ERP) projectbewaking systeem van andere systeemhuizen, de werkbegroting gemaakt in Ibis Calculeren voor Bouw wordt aangeboden aan dat systeem. Als alternatief voor een bewakingscode per kostensoort wordt ook wel de alternatieve code kolom gebruikt voor het maken van een werkbegroting.

 

Bruto arbeid:

De bruto arbeidskosten van een kostenpostregel worden gezien als de verkoopkosten voor arbeid die aan de klant/opdrachtgever worden doorberekent. De waarde is gelijk aan de netto arbeidskosten (uren vermenigvuldigt met het uurloon) tenzij een opslag arbeid percentage over de (netto) arbeidskosten is toegepast.

 

Bruto hoeveelheid:

De bruto hoeveelheid is gelijk aan de waarde van de netto hoeveelheid tenzij een opslag hoeveelheid percentage, meestal gevormd door verlies zoals bijvoorbeeld bij de stort van beton of breuk van metselstenen, in een kostenpostregel is toegepast waarmee de bruto hoeveelheid wordt herberekent. Met de waarde van de bruto hoeveelheid wordt de begrotingsregel doorgerekend. In een elementregel kan de bruto hoeveelheid worden overschreven. Dit is een optie voor met name de Belgische markt om bij de inschrijving van het project via een afdruk van een recapitulatie de totaalsom van een element te delen door de bruto hoeveelheid in plaats van de netto hoeveelheid. In dat geval toont de bruto hoeveelheid de originele niet verrekenbare hoeveelheid van het element uit de 'meetstaat' en is de netto hoeveelheid verminderd tot de geconstateerde werkelijk te produceren hoeveelheid om de totaalsom van het element mee te bepalen.

 

Bruto kosten:

De bruto kosten worden gezien als de verkoopkosten die aan de klant/opdrachtgever worden doorberekent, ze vormen de aanneemsom van het project. De bruto kosten worden opgebouwd via opslagen over de netto kosten in de begroting en de staart.

 

Bruto materiaal:

De bruto materiaalkosten van een kostenpostregel worden gezien als de verkoopkosten voor materiaal die aan de klant/opdrachtgever worden doorberekent. De waarde is gelijk aan de netto materiaalkosten tenzij een opslag materiaal percentage over de (netto) materiaalprijs of een klant materiaalprijskortingspercentage ten opzichte van de leverancier bruto materiaalprijs wordt toegepast.

 

Calculatiecode:

De calculatiecode of code van een regel dient ter identificatie van de regel. Bij het opzetten van een begroting is het niet noodzakelijk om begrotingsregels te coderen. Echter, voor verschillende toepassingen geeft het voordelen wel een codering toe te passen. Het coderen van elementregels geeft een (bestek)structuur aan de begroting en zorgt er voor dat deze leesbaar wordt en snel kan worden genavigeerd en op het juiste element worden ingeklapt. Ook voor verschillende bewerkingen geeft dat voordelen, bijvoorbeeld bij het samenvoegen van meerdere begrotingen in één begroting binnen die structuur.

Het coderen van kostenposten biedt een mogelijkheid om de voordelen van het werken met Unieke Middelen Codering toe te passen, de kostenposten zónder een ingevulde calculatiecode worden dan wel gewoon gehanteerd als kosten maar doen niet mee als middel met een UMC. Ook voor verschillende bewerkingen geeft dat ook voordelen, bijvoorbeeld voor het actualiseren van prijzen in begrotingen vanuit een actueel middelenbestand of een geïmporteerd pricat bestand met actuele prijzen van leveranciers.

 

Commentaar:

Met een begrotingsregel van het type commentaar wordt toelichtende informatie in de opstelling van de begroting opgenomen, deze bevat geen kosten. Een commentaarregel hoort bij de onderbouwing van een element maar kan ook bóven het eerste element in de begroting worden toegepast.

 

Contante waarde:

In een MeerJarenOnderhoudBegroting, zie verder Basisbegrippen en Onderdeel MJOB, wordt in deze kolom getoond welk bedrag, waarover de kapitaalrente wordt toegepast, moet worden gereserveerd om aan de onderhoudskosten over de beschouwde jaren na oplevering (c.q. jaar van contante waarde) te voldoen.

 

Doorgerekende arbeid:

De doorgerekende arbeidskosten is gelijk aan de waarde van de bruto arbeidskosten maar nu toegepast met de doorgerekende hoeveelheid om de hoeveelheid uren te bepalen. In een elementenbegroting toont de doorgerekende hoeveelheid de totale hoeveelheid van een kostenpostregel bij gebruik van de totale doorgerekende hoeveelheid van het bovenliggende element.

 

Doorgerekende hoeveelheid:

De doorgerekende hoeveelheid is gelijk aan de waarde van de bruto hoeveelheid maar nu toegepast met de doorgerekende hoeveelheid. In een elementenbegroting toont de doorgerekende hoeveelheid de totale hoeveelheid van een kostenpostregel bij gebruik van de totale doorgerekende hoeveelheid van het bovenliggende element.

 

Doorgerekend materiaal:

De doorgerekende materiaalkosten is gelijk aan de waarde van de bruto materiaalkosten maar nu toegepast met de doorgerekende hoeveelheid. In een elementenbegroting toont de doorgerekende hoeveelheid de totale hoeveelheid van een kostenpostregel bij gebruik van de totale doorgerekende hoeveelheid van het bovenliggende element.

 

Eenheid:

De maat waarin hoeveelheden worden uitgedrukt.

 

Eenheidsprijs:

De prijs per hoeveelheid eenheid van een kostenpost of element in de begroting. De prijs wordt berekent door de totaalsom te delen door de hoeveelheid van de begrotingsregel. Een uitzondering hierop is de toepassing van een vaste eenheidsprijs in een elementregel, deze kan worden ingevoerd waardoor de berekende eenheidsprijs uit de onderbouwing wordt overruled.

 

Element:

Een begroting bestaat uit een aantal type regels, een zeer belangrijke is de elementregel. De elementen vormen de hiërarchische structuur van de begroting. Een element bevat de totaalsom van de kostprijs uit de onderbouwing met kostenposten, opslagposten of subelementen. Een uitzondering hierop is de toepassing van een vaste eenheidsprijs van een element waardoor de totaalsom van de kostprijs uit de onderbouwing wordt overruled. In een begroting van het type element wordt de totaalsom bepaald door de hoeveelheid van het element te vermenigvuldigen met de eenheidsprijs van het element. Zie verder de beschrijving van basisbegrip element.

 

CUF-XML:

Calculatie Uitwissel Formaat. Uitwisselformaat in XML zoals gedefinieerd door Forum Systeemhuizen Bouw. Forum Systeemhuizen Bouw was een vereniging van software-leveranciers in de bouwnijverheid (B&U, Infra, Installatiebranche) met als belangrijkste doel de onderlinge contacten en samenwerking tussen de leden te bevorderen.

 

GTIN artikelcode:

De GTIN code die een artikel identificeert in het digitale handelsverkeer. De fabrikant/producent vraagt deze GTIN artikelcode aan, is uniek voor het artikel en is dus onafhankelijk van de leverancier die het levert. De GTIN artikelcode kan zijn verkregen door de import van een PRICAT of het overnemen c.q. actualiseren van een artikel vanuit de 2BA online artikeldatabase of de online Ibis Artikelen Service. Een handmatige invoer is ook mogelijk maar ligt niet voor de hand. Niet elk artikel dat wordt geleverd bevat een GTIN code en is in processen dus niet eenduidig te hanteren om elk artikel uniek te identificeren.

 

Hoeveelheid:

De kwantiteit waarin een middel of opslag aanwezig is, deze kan worden uitgedrukt in een netto, bruto en doorgerekende waarde.

 

IB.nl code:

De code die een artikel identificeert in de online database van IB.nl, dé onafhankelijke artikeldatabase in de Bouw, waar de Ibis Artikelen Service gebruik van maakt. De Ib.nl code wordt verkregen door het overnemen c.q. actualiseren van een artikel vanuit de online Ibis Artikelen Service. Een handmatige invoer is niet mogelijk.

 

Investering:

In een MeerJarenOnderhoudBegroting, zie verder Basisbegrippen en Onderdeel MJOB, wordt in deze kolom getoond welk bedrag de totale Investering is. Dit is de optelling van de bouwkosten voor de realisatie van het project als de contante waarde van de onderhoudskosten over de beschouwde jaren na oplevering.

 

Klant materiaalprijs-kortingspercentage:

Met een klant materiaalprijskortingspercentage ten opzichte van de leverancier bruto materiaalprijs kunnen de bruto (verkoop) materiaalkosten van een begrotingsregel worden berekent. In de Installatiesector is dit gebruikelijk. Om deze berekenwijze te activeren is een instelling 'Rekenen met klant materiaalprijs korting-%' in de algemene gegevens van de begroting vereist.

 

Kopregel:

Zie Element.

 

Kortingsgroepcode:

De code die de leverancier aan een groep producten c.q. artikelen heeft gegeven voor een gelijk kortingspercentage. De kortingsgroepcode kan zijn verkregen door de import van een PRICAT of het overnemen c.q. actualiseren van een artikel vanuit de 2BA online artikeldatabase of de online Ibis Artikelen Service. Een handmatige invoer is ook mogelijk maar ligt niet voor de hand. Een toegekend kortingspercentage voor alle producten c.q. artikelen van een groep in de begroting kan projectmatig worden gewijzigd via de menufunctie 'Leverancierkorting-% vervangen' in het Installatie menu.

 

Kostenpost:

Een begroting bestaat uit een aantal type regels, een zeer belangrijke is de kostenpostregel. Hoewel er uitzonderingen zijn zoals de vaste eenheidsprijs van een element en een opslagpost is een begrotingsregel van het type kostenpost bepalend voor het berekenen van de kostprijs van de begroting. In een kostenpost worden de kosten gevormd door de hoeveelheid van het toegepaste middel te vermenigvuldigen met de uurnorm met uurtarief en/of de prijzen voor materiaal, materieel of onderaanneming. Zie verder de beschrijving van basisbegrip kostenpost.

 

Kostensoort:

Dit is een verbijzondering van een begrotingsregel van het type kostenpost. In Ibis Calculeren voor Bouw onderscheiden we vier kostensoorten: arbeid, materiaal, materieel en onderaanneming.

 

Leverancier artikelcode:

De code die de leverancier aan een artikel heeft gegeven. De leverancier artikelcode kan zijn verkregen door de import van een PRICAT of het overnemen c.q. actualiseren van een artikel vanuit de 2BA online artikeldatabase of de online Ibis Artikelen Service. Een handmatige invoer is ook mogelijk maar ligt niet voor de hand. Mede met de leverancier artikelcode vergelijkt Ibis Calculeren voor Bouw het actualiseren van de artikelprijs en andere gegevens van het artikel vanuit de betreffende online databases.

 

Leverancier artikelprijs datum:

De datum die de leverancier aan een artikel heeft gegeven die geldig is voor de afgegeven prijs. De artikelprijs datum kan zijn verkregen door de import van een PRICAT of het overnemen c.q. actualiseren van een artikel vanuit de 2BA online artikeldatabase of de online Ibis Artikelen Service. Een handmatige invoer is ook mogelijk maar ligt niet voor de hand. Mede op basis van de artikelprijs datum bepaald Ibis Calculeren voor Bouw of het actualiseren van de artikelprijs en andere gegevens van het artikel vanuit de online Ibis Artikelen Service database nodig is.

 

Leverancier bruto materiaalprijs:

De bruto materiaalprijs die de leverancier hanteert voor de levering van een product c.q. artikel. De leverancier bruto materiaalprijs kan zijn verkregen door de import van een PRICAT of het overnemen c.q. actualiseren van een artikel vanuit de 2BA online artikeldatabase of de Ibis Artikelen Service. Een handmatige invoer is ook mogelijk maar ligt niet voor de hand. Ibis Calculeren voor Bouw berekent de netto materiaalkosten met de (netto) materiaalprijs, het gebruik van een leverancier bruto materiaalprijs is daarom niet vereist. Een aanwezige leverancier bruto materiaalprijs is tevens de (netto) materiaalprijs tenzij, zoals gebruikelijk, een leverancier kortingspercentage is toegepast. In de Installatiesector is het gebruikelijk om de bruto (verkoop) materiaalkosten aan de klant/opdrachtgever door te berekenen via een klant materiaalprijskortingspercentage ten opzichte van de leverancier bruto materiaalprijs. In de B&Usector gebeurt dit via een opslag materiaal percentage over de (netto) materiaalprijs. In beide gevallen wordt hieruit de verkoopprijs materiaal afgeleid.

 

Leverancier GLN code:

De GLN code van de leverancier die een product c.q. artikel levert en de leverancier identificeert in het digitale handelsverkeer. De leverancier GLN code kan zijn verkregen door de import van een PRICAT of het overnemen van een artikel vanuit de 2BA online artikeldatabase of de online Ibis Artikelen Service. Mede met de leverancier GLN code vergelijkt Ibis Calculeren voor Bouw het actualiseren van de artikelprijs en andere gegevens van het artikel vanuit de betreffende online databases. Ook wordt de leverancier GLN code gebruikt bij de functie om leverancier kortingspercentages te vervangen.

 

Leverancier kortings- percentage:

Het kortingspercentage dat de leverancier geeft ten opzichte van de leverancier bruto materiaalprijs bij de levering van een product c.q. artikel. Het leverancier kortingspercentage kan zijn verkregen door de import van een PRICAT of het overnemen c.q actualiseren van een artikel vanuit de 2BA online artikeldatabase of de online Ibis Artikelen Service. Een handmatige invoer of correctie is ook mogelijk en kan projectmatig worden toegepast.

 

Leverancier naam:

Het naam van de leverancier die een bepaald product c.q. artikel levert. De leverancier naam kan zijn verkregen door de import van een PRICAT of het overnemen c.q. actualiseren van een artikel vanuit de 2BA online artikeldatabase of de online Ibis Artikelen Service. Een handmatige invoer is ook mogelijk maar ligt niet voor de hand.

 

Logboek:

Het programma zet meldingen in het logboek. Er is één logboek voor het hele programma. Met Enter of een dubbelklik op een melding in het logboek wordt in het desbetreffende begrotingsvenster de corresponderende regel geactiveerd. Het logboek is te activeren vanuit het lint [Controleren] + [Logboek] of vanuit het lint [Bestand] + [Logboek].

 

Materiaalprijs:

De (netto) prijs voor materiaal waarmee Ibis Calculeren voor Bouw de netto materiaalkosten van een kostenpostregel berekent. Een handmatige invoer van de waarde is de standaard methode maar deze kan ook zijn afgeleid van een leverancier bruto materiaalprijs met een al dan niet toegepaste leverancier kortingspercentage.

 

Middel:

Een middel heeft een prijs voor materiaal, materieel en onderaanneming, een uurnorm, uurlooncode, calculatiecode, omschrijving, eenheid, et cetera, maar geen hoeveelheid. Een middel levert in combinatie met de hoeveelheid van een kostenpost een bijdrage aan de kostprijs van de begroting. Het begrip middel is ook van belang bij het gebruik van de unieke middelen codering (UMC), waarbij meerdere kostenposten hetzelfde middel kunnen gebruiken en de eigenschappen daarvan delen. Voor een complete lijst van de middelgegevens in een kostenpost, zie het basisbegrip Unieke Middelen Codering. Voor een weergave voorbeeld van de middelgegevens van een begroting, zie Middelen.

 

MJOB:

In een MeerJarenOnderhoudBegroting, zie verder Basisbegrippen en Onderdeel MJOB, wordt in deze kolom getoond welk bedrag aan onderhoudskosten over de beschouwde jaren na oplevering is berekent.

 

Netto arbeid:

De netto arbeidskosten van een kostenpostregel worden gezien als de directe of inkoopkosten voor arbeid die de uitvoerende partij maakt tijdens het realiseren van het project. De waarde is gelijk aan de uren vermenigvuldigt met het uurloon.

 

Netto hoeveelheid:

De netto hoeveelheid is de ingevoerde waarde van de begrotingsregel. De netto hoeveelheid kan zijn verkregen door de import van een bestek, handmatige invoer of koppeling met een meetstaat.

 

Netto kosten:

De netto kosten kunnen worden gezien als de directe of inkoopkosten die de uitvoerende partij maakt tijdens het realiseren van het project. De netto kosten worden opgebouwd door de toepassing van de netto arbeidsloon, netto materiaalprijzen etcetera.

 

Netto materiaal:

De netto materiaalkosten van een kostenpostregel worden gezien als de directe of inkoopkosten voor materiaal die de uitvoerende partij maakt tijdens het realiseren van het project. De waarde is gelijk aan de netto materiaalprijs vermenigvuldigt met de hoeveelheid.

 

Opslag materiaal:

Met een opslag materiaal percentage over de (netto) materiaalprijs kunnen de bruto (verkoop) materiaalkosten van een kostenpostregel worden berekent. Als alternatief daarvoor is het in de Installatiesector gebruikelijk om een klant materiaalprijskortingspercentage ten opzichte van de leverancier bruto materiaalprijs toe te passen.

 

Opslagpost:

Met een begrotingsregel van het type opslagenpost kunnen kosten via procentuele toeslagen over een tussentotaal of eindtotaal van een begroting worden berekent.

 

Postaard:

Geeft de aard aan van een bestekspost of levering in een RAW-begroting. Bij de besteksposten in de elementregels geeft het aan of de hoeveelheid Verrekenbaar of Niet verrekenbaar is, eventueel over Meerwerk gaat en bij de subbesteksposten Informatief. Bij de bouwstofregels in de kostenpostregels geeft het aan of de aannemer die moet Leveren, of dat ze door de opdrachtgever Ter beschikking worden gesteld. Ook kan hierin een aanduiding Hergebruik of Recycling worden opgenomen.

 

Postprijs:

De postprijs is in een RAW-begroting bij de (sub)besteksposten in de elementregels de eenheidsprijs en bij de middelen in de kostenpostregels het aandeel van dat betreffende middel van die postprijs per (sub)bestekspost.

 

Productiefactor:

Is de hoeveelheid die een productiemiddel produceert per tijdseenheid. Een productiefactor toepassen is gebruikelijk in de Infra sector.

 

Staart:

In de staart van de begroting worden de indirecte (bouw)kosten en opslagen van een project opgenomen, zoals algemene kosten, verzekeringskosten, BTW, winst en risico. Deze kosten en opslagen bepalen het verschil tussen het netto en het bruto totaal. Deze indirecte (bouw)kosten zijn het totaal van eenmalige kosten, tijdsgebonden kosten, algemene kosten bouwbedrijf en winst en risico's. Ze hebben geen directe relatie met eenheden of hoeveelheden.

 

Stuurcode:

Met een stuurcode wordt er aangegeven om wat voor type begrotingsregel het gaat. Met de stuurcode wordt aan het programma aangegeven welke berekening er moet worden uitgevoerd.

 

Taakcode Techniek Nederland:

Techniek Nederland brengt jaarlijks een tijdnormenbestand uit met bijgewerkte of nieuwe taken/activiteiten voor de installatiesector. Elke taak/activiteit heeft een unieke code. Als een tijdnormenbestand via het Installatie menu is geïmporteerd en een taak/activiteit wordt geselecteerd en ingevoerd in een begroting dan wordt de taakcode ook gevuld. Dit gebeurt ook als een taak/activiteit (mits opgenomen in het abonnement bij 2BA) via 2BA online artikelen wordt toegevoegd aan de begroting.

 

Tijdnorm BB Techniek Nederland:

Techniek Nederland brengt jaarlijks een tijdnormenbestand uit met bijgewerkte of nieuwe taken/activiteiten voor de installatiesector. Elke taak/activiteit heeft een viertal tijdnormen voor verschillende uitvoeringssituaties waaronder Bestaand Bewoond (BB). Als een tijdnormenbestand via het Installatie menu is geïmporteerd en een taak/activiteit wordt geselecteerd en ingevoerd in een begroting dan worden ook de tijdnormen overgenomen en tevens de uitvoeringssituatie gekozen en actief als uurnormtype toegepast. Dit gebeurt ook als een taak/activiteit (mits opgenomen in het abonnement bij 2BA) via 2BA online artikelen wordt toegevoegd aan de begroting.

 

Tijdnorm BL Techniek Nederland:

Techniek Nederland brengt jaarlijks een tijdnormenbestand uit met bijgewerkte of nieuwe taken/activiteiten voor de installatiesector. Elke taak/activiteit heeft een viertal tijdnormen voor verschillende uitvoeringssituaties waaronder Bestaand Leeg (BL). Als een tijdnormenbestand via het Installatie menu is geïmporteerd en een taak/activiteit wordt geselecteerd en ingevoerd in een begroting dan worden ook de tijdnormen overgenomen en tevens de uitvoeringssituatie gekozen en actief als uurnormtype toegepast. Dit gebeurt ook als een taak/activiteit (mits opgenomen in het abonnement bij 2BA) via 2BA online artikelen wordt toegevoegd aan de begroting.

 

Tijdnorm NE Techniek Nederland:

Techniek Nederland brengt jaarlijks een tijdnormenbestand uit met bijgewerkte of nieuwe taken/activiteiten voor de installatiesector. Elke taak/activiteit heeft een viertal tijdnormen voor verschillende uitvoeringssituaties waaronder Nieuwbouw Enkelvoudig (NR). Als een tijdnormenbestand via het Installatie menu is geïmporteerd en een taak/activiteit wordt geselecteerd en ingevoerd in een begroting dan worden ook de tijdnormen overgenomen en tevens de uitvoeringssituatie gekozen en actief als uurnormtype toegepast. Dit gebeurt ook als een taak/activiteit (mits opgenomen in het abonnement bij 2BA) via 2BA online artikelen wordt toegevoegd aan de begroting.

 

Tijdnorm NR Techniek Nederland:

Techniek Nederland brengt jaarlijks een tijdnormenbestand uit met bijgewerkte of nieuwe taken/activiteiten voor de installatiesector. Elke taak/activiteit heeft een viertal tijdnormen voor verschillende uitvoeringssituaties waaronder Nieuwbouw Repeterend (NR). Als een tijdnormenbestand via het Installatie menu is geïmporteerd en een taak/activiteit wordt geselecteerd en ingevoerd in een begroting dan worden ook de tijdnormen overgenomen en tevens de uitvoeringssituatie gekozen en actief als uurnormtype toegepast. Dit gebeurt ook als een taak/activiteit (mits opgenomen in het abonnement bij 2BA) via 2BA online artikelen wordt toegevoegd aan de begroting.

 

Tijdsduur:

Voor ABK berekening kan een kostenpost voorzien worden van een tijdsduur afwijkend van de standaardwaarde 1 en een tijdsduureenheid: bijvoorbeeld 2 stuks bouwketen met een tijdsduur van 40 weken en een prijs per week.

Tijdsduureenheid:

Voor ABK berekening kan een middel voorzien worden van een tijdsduur afwijkend van de standaardwaarde 1 en een tijdsduureenheid: bijvoorbeeld 2 stuks bouwketen met een tijdsduur van 40 weken en een prijs per week.

 

TRADXML:

Uitwisselformaat in XML zoals gedefinieerd door Brink Automatisering (later gefuseerd met haar zusterbedrijf KPD tot Ibis en daarna van naam veranderd in Brink Software). In tegenstelling tot CUF-XML komt wel alle informatie uit een Ibis Calculeren voor Bouw begroting in het TRADXML-formaat terecht.

 

Unieke Middelen Codering (UMC):

De Unieke Middelen Codering is een eigenschap van een begroting. Met de optie Unieke middelencodering bij de Algemene Gegevens kan er aangegeven worden of de UMC wel of niet van toepassing moet zijn in de begroting. Als de UMC wel van toepassing is, dan fungeert de calculatiecode als unieke middelcode. Zodra bij een kostenpost een al bestaande code wordt ingevoerd en de calculatiecode wordt verlaten, dan worden alle middel eigenschappen die bij deze code behoren automatisch overgenomen in de kostenpost.

 

Uren:

De tijd die het kost om de hoeveelheid van een (productie)middel te produceren. Als via een productiefactor de totale hoeveelheid tijd wordt berekent dan moet een uurnorm met waarde 1,00 worden aangehouden om de arbeidskosten te bepalen.

 

Uurloon:

De kosten c.q. tarief van één tijdseenheid uur in een kostenpostregel. Het te hanteren uurloon wordt in een uurlonentabel aan de hand van uurlooncodes vastgelegd.

 

Uurnorm:

De tijd die het kost om één eenheid van een (productie)middel te produceren. Als via een productiefactor de totale hoeveelheid tijd wordt berekent dan moet een uurnorm met waarde 1,00 worden aangehouden om de arbeidskosten te bepalen.

 

Uurnormtype:

De typeaanduiding welk uurnorm actief wordt gebruikt in de kostenpostregel om de uren te berekenen. Normaliter is dit de type Vrij waarbij de uurnorm door de gebruiker zelf is ingevuld maar in de Installatiesector kan ook gebruik worden gemaakt van de vier mogelijke Techniek Nederland tijdnormen. In het laatste geval kan dat ook het type BB (Bestaand Bewoond), BL (Bestaand Leeg), NE (Nieuwbouw Enkelvoudig) of type NR (Nieuwbouw Repeterend) bevatten dat door de gebruiker is gekozen via acties in het Installatiemenu.

 

Verkoop materiaalprijs:

De verkoopprijs voor materiaal in een kostenpostregel. Deze waarde is gelijk aan de bruto materiaalkosten gedeeld door de hoeveelheid.